Η κατανάλωση τροφής είναι μια ανάγκη, ένα κοινωνικό χόμπι και μια ευχάριστη δραστηριότητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι. Στο Rig-Veda, το αρχαιότερο θρησκευτικό κείμενο που καταγράφηκε στη γη, τα ανθρώπινα όντα στην προϊστορία δεν έτρωγαν τροφή καθόλου. Οι άνθρωποι άρχισαν την τροφή ως πηγή ενέργειας πολύ έπειτα στη χρονική διαδρομή. Σε εκείνο το μακρόχρονο απόμακρο παρελθόν, γράφεται ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τροφή υποτιμόντουσαν με οίκτο! Οποιαδήποτε ύπαρξη είναι σε καλή πνευματική κατάσταση πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργεί αφθονία ενέργειας για να λειτουργήσει το σώμα χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική πηγή ενέργειας.
26 October 2006
ΔΙΑΤΡΟΦΗ : ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ
Η κατανάλωση τροφής είναι μια ανάγκη, ένα κοινωνικό χόμπι και μια ευχάριστη δραστηριότητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι. Στο Rig-Veda, το αρχαιότερο θρησκευτικό κείμενο που καταγράφηκε στη γη, τα ανθρώπινα όντα στην προϊστορία δεν έτρωγαν τροφή καθόλου. Οι άνθρωποι άρχισαν την τροφή ως πηγή ενέργειας πολύ έπειτα στη χρονική διαδρομή. Σε εκείνο το μακρόχρονο απόμακρο παρελθόν, γράφεται ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τροφή υποτιμόντουσαν με οίκτο! Οποιαδήποτε ύπαρξη είναι σε καλή πνευματική κατάσταση πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργεί αφθονία ενέργειας για να λειτουργήσει το σώμα χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική πηγή ενέργειας.
20 October 2006
Φάτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο
(ΜΕΡΟΣ 2)
ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ SHINTANI ¶
Ο Δρ Shintani, που είναι ιαπωνικής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαβάη. ¶Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα ηλικίας του, μεγάλωσε με την κατανάλωση κρεατικών και επεξεργασμένων τροφίμων. ¶ΑΑφότου μπήκε στο κολλέγιο, το βάρος του άρχισε να αυξάνεται. ¶ Όταν άρχισε τη νομική σχολή αυτός, όπως πολλοί Αμερικανοί, ήταν σίγουρα υπέρβαρος. ¶Αισθανόταν επίσης βαρύς και στερούνταν την ενέργεια που έπρεπε να εφαρμόσει στις μελέτες του. ¶Όλα άλλαξαν όταν τον έπεισε ένας φίλος να σταματήσει μια προφανή πηγή θερμίδων, τις τροφές φαστ φούντ, καθώς επίσης και τους λιγότερο προφανείς ενόχους των υψηλών θερμίδων: το ¶κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα αυγά. ¶ Σε μόλις λίγους μήνες, ο Shintani έχασε 13,5 κιλά, και αισθανόταν τέλεια. ¶ΑΑποφήτησε από την νομική σχολή υγιής και με καλή φυσική κατάσταση, αλλά βρήκε ότι ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο να μάθει περισσότερα για τη διατροφή από το να είναι δικηγόρος. ¶
Το επόμενο φθινόπωρο, γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Χαβάης. ¶Αν και αρίστευε στις σπουδές του, βαθμιαία συνειδητοποιούσε ότι ενώ μάθαινε πολλά για την παθολογία και τη θεραπεία της ασθένειας, λάμβανε πολύ λίγη γνώση για το πώς να μείνει υγιής αρχικά. ¶Η διατροφή σχεδόν ποτέ δεν αναφερόταν στα μαθήματα του. ¶Στα τέσσερα χρόνια της ιατρικής σχολής, ο Shintani έκανε μόλις τρεις ώρες μάθημα ¶στη διατροφή. ¶Όχι τρεις διδακτικές ώρες, εξηγεί, τρεις πραγματικές ώρες. ¶Για να ακολουθήσει μερικά από τα θέματα που δεν ήταν μέρος της κατάρτισής του στην ιατρική σχολή, γράφτηκε στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει δημόσια υγεία και να ειδικευτεί στην προληπτική ιατρική. ¶Ήταν ενώ ήταν στο Χάρβαρντ που αυτός ¶άρχισε να ερευνά τις αιτίες της παχυσαρκίας. ¶Ανέπτυξε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους στο οποίο οι συμμετέχοντες έχαναν βάρος τρώγοντας περισσότερη τροφή. ¶
Ο Shintani επέστρεψε στη Χαβάη το 1987 αφού τελείωσε τις σπουδές του, και έστρεψε την προσοχή του στη θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή. ¶Δύο χρόνια αργότερα έκανε πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες με το επαναστατικό του Χαβανέζικο σχέδιο απώλειας βάρους. Οι κ¶Οιάτοικοι της Χαβάης που είχαν χτυπηθεί με την παχυσαρκία και τα πολλά συνοδευτικά προβλήματα υγείας έριχναν τα κιλά με ευκολία. ¶Μέχρι το 1993, ένα χρόνο μετά τη συζήτηση στη βιβλιοθήκη που είχε παρακολουθήσει η Ruth, ο Shintani είχε δημοσιεύσει το πρώτο σημαντικό βιβλίο του για το χάσιμο βάρους. ¶
Στη δίαιτα Φάτε περισσότερο, ζυγίστε λιγότερο™, ο Shintani επεκτείνεται σε αυτό που είπε στο ακροατήριο της Ruth. ¶Η κύρια ιδέα πίσω από το πρόγραμμά του είναι ότι μερικές τροφές σας κάνουν να κερδίζετε βάρος, και άλλες σας βοηθούν να το χάσετε. ο Δρ. ¶ Shintani ανέπτυξε τον δείκτη Φάτε περισσότερο (EMI) για να παρουσιάσει ποια τρόφιμα είναι ποια. ¶
Η κλίμακα EMI του Shintani περιέχει πάνω από εκατό συνηθισμένες τροφές, και κάθε τροφή έχει έναν αριθμό δίπλα της. ¶Ο αριθμός λέει πόσα κιλά κάθε τροφής χρειάζονται για να μας παράσχουν τις θερμίδες μιας ημέρας. Ο¶Ο Shintani ανακάλυψε ότι τα περισσότερα vegan τρόφιμα είναι σχεδόν παράλογα χαμηλά σε θερμίδες. ¶Παραδείγματος χάριν, το EMI για τις πατάτες είναι 9,5, έτσι εάν τρώγατε μόνο πατάτες, θα έπρεπε να φάτε σχεδόν 4,5 κιλά για να πάρετε τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας. ¶Δεκάδες vegan τροφές έχουν ακόμα υψηλότερο δείκτη EMI. ¶Τα πορτοκάλια, τα πράσινα φασόλια, και η μελιτζάνα, παραδείγματος χάριν, έχουν EMI 15,6, 21,8, και 28,75. ¶Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι με οποιαδήποτε από αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσετε βάρος. ¶Θα έπρεπε να φάτε σχεδόν 13,5 κιλά μελιτζάνες για να πάρετε τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας. ¶Και μπορείτε να φάτε οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών των τροφών με υψηλό EMI και παρόλα αυτά να χάσετε το βάρος. ¶
Μόλις χάσετε τα παραπάνω κιλά σας, άλλα vegan τρόφιμα είναι καλά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους. ¶Το EMI για το ψωμί, τα ρεβύθια, και τα γιαμ είναι 4,7, 5,5 και 5,3, αντίστοιχα. ¶Οι τιμές EMI των περισσότερων ζωικών τροφίμων, σε αντίθεση, είναι ο εφιάλτης αυτού που κάνει δίαιτα. Για τ¶Για τοο βούτυρο είναι 76, τη μαγιονέζα 77, το τυρί Cheddar 1,37, τη Μπολόνια 1,72, και το τηγανισμένο κοτόπουλο είναι 2,23. ¶Με αυτά τα ζωικά τρόφιμα, δεν χρειάζεται να φάτε πολύ για να έχετε πάρει περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες του σωμάτος σας, και όταν αυτό συμβεί πιθανώς θα είστε ακόμα πεινασμένοι. ¶
Οι τιμές EMI του Shintani είναι χρήσιμες στον προσδιορισμό των υψηλών σε θερμίδες τροφών για να τις αποφύγουμε, αλλά ένα λεπτομερές σύστημα μέτρησης θερμίδων δεν είναι απαραίτητο. ¶Μόλις αλλάξουν οι διατροφικές σας συνήθειες, η φύση φροντίζει τα πράγματα, και το ένστικτο της¶ πείνας σας γίνεται ο πιό αξιόπιστος μετρητής σας. ¶Εφ' όσον εμμείνετε σε μια ισορροπημένη vegan διατροφή, το ρητό σας μπορεί να είναι: ¶φάτε όταν είστε πεινασμένοι, ¶σταματήστε όταν είστε πλήρεις. ¶Η ευκολία και η απολαυστικότητα αυτής της δίαιτας είναι αυτά που τη κάνουν τη τελική διατροφή που θα πρέπει ποτε να υιοθετήσετε. ¶Ολόκληρη η ιδέα, εξηγεί ο Shintani, είναι να κάνετε μια αλλαγή για τη ζωή. ¶
ΤΥΡΙ Ή ΡΟΔΑΚΙΝΑ;
¶Το μέσο άτομο χρειάζεται 1,3 ως 1,8 κιλά τροφής κάθε ημέρα για να ικανοποιήσει την πείνα. ¶Το μέσο άτομο χρειάζεται επίσης λιγότερες από 2.500 θερμίδες ημερησίως για να διατηρήσει ένα ιδανικό βάρος. ¶Τα ζωικά τρόφιμα έχουν τις θερμίδες αλλά όχι τον όγκο που χρειάζεται για να αισθανθούμε ικανοποιημένοι, ενώ οι φυτικές τροφές μας επιτρέπουν να φάμε όσο θέλουμε - χωρίς τη κατανάλωση πρόσθετων θερμίδων. ¶
ΤΥΡΙ CHEDDAR 2.500 θερμίδες ------------------- 630 γραμμάρια
¶ΖΑΜΠΟΝ 2.500 θερμίδες ------------------ 945 γραμμάρια
¶ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.500 θερμίδες ------- 990 γραμμάρια
¶ΚΑΦΕ ΡΥΖΙ 2.500 θερμίδες ------------------------------- 2 κιλά
¶ΜΗΛΑ 2.500 θερμίδες ------------------------------ 4,2 κιλά
¶ΚΑΡΟΤΑ 2.500 θερμίδες ---------------------------- 5,8 κιλά
15 October 2006
Φάτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο
(ΜΕΡΟΣ 1)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BΙΒΛΙΟ ΤΟΥ
Erik Marcus
Vegan: The New Ethics of Eating
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ pdf ΑΠΟ ΕΔΩ
http://www.vegan.com/vegandownload.php
Φαίνεται πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό: Γεμίστε το πιάτο σας με όση τροφή θέλετε, φάτε μέχρις ότου είστε πλήρεις, χάστε βάρος. Το κλειδί για αυτό είναι ότι τα τρόφιμα που θα απολαμβάνετε πρέπει να είναι όλα ή σχεδόν όλα vegan. Αυτά τα τρόφιμα θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας σας χωρίς να αυξήσουν τις θερμίδες σας. Γρήγορα θα ανακαλύψετε ότι οι vegan τροφές- μια απέραντη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ζυμαρικών, ψωμιού, σαλτσών, καρυκευμάτων, επιδορπίων, και πολύ περισσοτέρων - μπορούν να προετοιμαστούν με απεριόριστους τρόπους.
Η Ruth Payne έκανε διακοπές στη Χαβάη όταν διάβασε ένα άρθρο για μια συζήτηση σχετικά με τη μείωση του βάρους που θα γινόταν στην τοπική βιβλιοθήκη. Ο ομιλητής επρόκειτο να είσαι ο Δρ Terry Shintani, ένας Χαβανέζος γιατρός που είχε μια ειδική κλινική αφιερωμένη στη βοήθεια των υπέρβαρων κατοίκων της Χαβάης να αδυνατίσουν και να ζήσουν υγιέστερη ζωή. Εκτός από το να είναι γιατρός, το άρθρο ανέφερε ότι ο Shintani είχε επίσης διδακτορικό στη νομική, και ένα μεταπτυχιακό στη δημόσια υγεία από το Χάρβαρντ. Είχε κερδίσει όλα τα είδη των βραβείων για την εργασία του στην προληπτική ιατρική και την υγεία. Η Ruth προβληματίστηκε, και παρά τις προηγούμενες αποτυχίες της με τις δίαιτες, αποφάσισε να πάει στη συζήτηση.
Ο γιατρός της Ruth στο σπίτι της είχε πει πρόσφατα ότι είχε σχεδόν 22 κιλα υπερβολικού βάρους και ότι το υπερβολικό βάρος επιδείνωνε την ήδη υψηλή πίεση του αίματος της. Αυτές οι πληροφορίες δεν αποτελούσαν καμία έκπληξη. Η Ruth είχε δοκιμάσει προβλήματα βάρους στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Κατά τη διάρκεια των ετών, είχε πληρώσει εκατοντάδες δολάρια για να συμμετέχει σε ποικίλα προγράμματα απώλειας βάρους. Μερικά προγράμματα είχαν αποτύχει εντελώς ενώ άλλα είχαν φέρει αποτέλεσμα αλλά μόνο για λίγο. Η παραμονή στις δίαιτες ήταν ένας συνεχής αγώνας και ότι βάρος έχανε η Ruth, το έπαιρνε πάντα πίσω.
Αν και έφθασε λίγα λεπτά νωρίς για τη συζήτηση του Δρ Shintani, η αίθουσα της βιβλιοθήκης ήταν ήδη γεμάτη. Όλα τα καθίσματα ήταν κατειλημμένα και η Ruth έπρεπε να στριμωχτεί με τους ανθρώπους που στέκονταν κατά μήκος του πίσω τοίχου. Ο Shintani συστήθηκε, και σε λίγα λεπτά η Ruth ξέχασε το πλήθος και την άβολη θέση που είχε βρει στην αίθουσα.
Εκ πρώτης, αισθάνθηκε ότι της άρεσε αυτό το χαμογελαστό, γλυκομίλητο άτομο που φαινόταν να νοιάζεται πραγματικά για αυτό που έλεγε. Ακόμη σημαντικότερο, ότι έλεγε έκανε τόσο πολλή αίσθηση. Η Ruth αισθάνθηκε την ελπίδα να λάμπει καθώς αφοσιώθηκε να ακούσει.
"Πάρα πολλοί ασθενείς μου έρχονται σε μένα και παραπονιούνται ότι είναι πάντα πεινασμένοι," άρχισε ο Shintani. " Έχει κανείς εδώ αυτό το πρόβλημα;"
Πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα κούνησαν το κεφάλι συγκαταβατικά.
"Σκεφτείτε αυτό. Οι οργανισμοί μας έχουν τρεις φυσικές ανάγκες:
αέρα, νερό, και τροφή.
Πέστε μου λοιπόν, πότε ήταν η τελευταία φορά που εσείς είδατε κάποιον που είχε το πρόβλημα να αναπνέει πάρα πολύ αέρα; Ή να πίνει πάρα πολύ νερό; Σας τηλεφωνά ο γείτονας σας και σας κουβεντιάζει με τις ώρες για το πώς δεν μπορεί να σταματήσει να αναπνέει πάρα πολύ αέρα ή να πίνει πάρα πολύ νερό; Σας λέει, ‘Βοηθά με, Betty, πνίγομαι! Το παράκανα πίνοντας νερό.’ Δεν συμβαίνει, έτσι δεν είναι;"
Το ακροατήριο γέλασε.
" Τι γίνεται λοιπόν με τα τρόφιμα;" ρώτησε ο Shintani, "Πώς μπορεί να είμαστε σχεδιασμένοι με τέλεια ενστικτώδη παρόρμηση για το νερό και τον αέρα, όμως με μια σημαντική ατέλεια όσον αφορά τη τροφή; Τώρα, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι με ψυχολογικά ή ιατρικά προβλήματα που τους αναγκάζουν να τρώνε πάρα πολύ. Αλλά για τους περισσότερους από μας, η ενστικτώδης παρόρμηση της πείνας μας λειτουργεί πραγματικά τόσο τέλεια όσο η ενστικτώδης παρόρμηση μας για τον αέρα ή το νερό - όταν είστε πεινασμένοι, πρέπει να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να φάτε! Κερδίζουμε βάρος, όχι με την υπερβολική κατανάλωση, αλλά με το να γεμίσουμε το στομάχι με τα λανθασμένα είδη τροφών.
"Απόψε θα σας παρουσιάσω πώς να επιλέγετε τρόφιμα που θα γεμίσουν το στομάχι σας χωρίς να σας προκαλούν αύξηση του βάρους. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά μείνετε μαζί μου και θα σας παρουσιάσω πώς λειτουργεί. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σ’αυτό. Δεν έχω κανένα ειδικό χάπι, καμία πρωτεϊνική σκόνη, καθόλου υψηλή τεχνολογία. Πρόκειται ακριβώς να σας διδάξω μερικά απλά πράγματα για τα τρόφιμα που θα σας διευκολύνουν να ρίξετε τα περιττά κιλά."
ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ
Στην κουλτούρα μας που έχει εμμονή με το βάρος, οι υποσχέσεις για το εύκολο χάσιμο του είναι συνηθισμένες και συχνά περιλαμβάνουν αμοιβές για "τα μυστικά" ή τα προγράμματα γεύματων. Αλλά ο Δρ Shintani ακουγόταν διαφορετικός, σκέφτηκε η Ruth. Σωστά υπέθεσε ότι δεν χρησιμοποιούσε υποσχέσεις για χάσιμο βάρους για να προάγει ένα γρήγορο αδυνάτισμα.
"Εδώ στη Χαβάη," είπε ο Δρ Shintani στην ομάδα στη βιβλιοθήκη, "οι εγγενείς άνθρωποι της Χαβάης έχουν σχεδόν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον κόσμο. Αλλά ακριβώς 100 χρόνια πριν, πολύ προτού προσαρτηθεί η Χαβάη από τις ΗΠΑ, σχεδόν κανένας κάτοικος της Χαβάης δεν είχε προβλήματα βάρους. Σαν σπουδαστής ιατρικής, συνήθιζα να εξετάζω φωτογραφίες και άλλα αρχεία του δέκατου ένατου αιώνα των κατοίκων της Χαβάης. Αναρωτήθηκα γιατί οι χθεσινοί κάτοικοι της Χαβάης έμεναν λεπτοί ενώ τόσοι πολλοί έχουν σήμερα προβλήματα με το βάρος τους.
"Άρχισα να ερευνώ τι και πώς έτρωγαν οι παραδοσιακοί κάτοικοι της Χαβάης. Δεν έκθρεφαν καθόλου βοοειδή. Ενώ μερικοί ντόπιοι έτρωγαν πολλά ψάρια, οι άνθρωποι που απολάμβαναν την καλύτερη υγεία γέμιζαν τα πιάτα τους με φρούτα και λαχανικά. Τρία από τα πιό κοινά τρόφιμα που τρώγονταν στη Χαβάη 100 χρόνια πριν ήταν το taro, οι γλυκοπατάτες, και το πόϊ." Το taro είναι μια ρίζα, και το πόϊ είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Χαβάης που γίνεται από αυτή τη ρίζα.
Ο Shintani συνέχισε: " Οι κάτοικοι της Χαβάης επικέντρωσαν τη διατροφή τους σε αυτές τις τρεις κύριες βάσεις. Αναρωτιώμουν γιατί οι άνθρωποι έμεναν λεπτοί όταν έτρωγαν κυρίως taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ. Ήταν όταν εξέτασα τη θερμιδική πυκνότητα αυτών των τροφών που ανακάλυψα το Χαβανέζικο μυστικό του να χάνεις βάρος. Βλέπετε, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη 1,3 ως 1,8 κιλά τροφής κάθε ημέρα για να ικανοποιήσουν την πείνα τους. Αλλά θα έπρεπε να φάνε 4 κιλά taro και πόϊ, και πάνω από 2,2 κιλά γλυκοπατάτες, για να πάρουν τις θερμίδες μιας πλήρους ημέρας.
" Βλέπετε λοιπόν γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει κανείς βάρος με την κατανάλωση αυτών των τροφών; Για να διατηρήσουμε το βάρος μας, η τροφή μας πρέπει να μας δίνει από 2.000 έως 2.500 θερμίδες ημερησίως. Οποιεσδήποτε επιπλέον θερμίδες θα μας κάνουν πιθανώς να πάρουμε βάρος. Οι περισσότεροι από μας θα εκρηγνύονταν προτού καταναλώσουμε 2.500 θερμίδες από φυτικά βασισμένες τροφές.
"Ο λόγος που πολλοί από εμάς έχουν προβλήματα βάρους είναι ότι τρώμε πολλά ζωικά βασισμένα τρόφιμα. Ξέρατε ότι η Χαβάη οδηγεί τώρα το έθνος στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ζαμπόν; Τα ζωικά τρόφιμα είναι τόσο πλούσια σε θερμίδες ώστε δεν μπορείτε πιθανώς να ικανοποιήσετε την πείνα σας χωρίς να πάρετε βάρος. Όταν γεμίζετε το στομάχι σας με ζωικά τρόφιμα, θα φθάσετε το καθημερινό όριο θερμίδων σας πολύ πριν ικανοποιήσετε την πείνα σας."
Η Ruth άρχιζε να αναρωτιέται τι γεύση άραγε να κάνει η ρίζα taro όταν μια άλλη γυναίκα στο ακροατήριο σήκωσε το χέρι της.
"Μπορώ να βρώ taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ στις τοπικές αγορές, αλλά μήπως προτείνετε ότι αυτά είναι όλα κι όλα που υποτίθεται ότι θα τρώω;" είπε, "Και όταν ταξιδεύω στην ηπειρωτική χώρα; Πώς υποτίθεται ότι θα παραμείνω στη δίαιτα σας;"
"Πολλές συνηθισμένες φυτικά βασισμένες τροφές είναι εξίσου κατάλληλες για την απώλεια βάρους όπως το taro και άλλα παραδοσιακά τρόφιμα της Χαβάης.
Στην πραγματικότητα, οι παραδοσιακές φυτικά βασισμένες τροφές των περισσότερων πολιτισμών είναι εξίσου υγιείς με τα τρόφιμα της Χαβάης που έχουμε εξετάσει. Η κεντρική ιδέα αυτής της διατροφής δεν είναι να τρώμε μόνο taro ή ανανάδες. Οι περισσότερες φυτικά βασισμένες τροφές έχουν θερμιδικές πυκνότητες το ίδιο χαμηλές όσο τα παραδοσιακά μας Χαβανέζικα τρόφιμα . Οπουδήποτε και να ζείτε ή ταξιδεύετε, σας ενθαρρύνω να τρώτε την ευρύτερη δυνατή ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, και οσπρία(φασόλια)."
"Είναι όλες οι φυτικά βασισμένες τροφές το ίδιο χαμηλές σε θερμίδες;" ρώτησε κάποιος άλλος."Όχι.. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, "απάντησε ο Δρ Shintani. ", Οι σπόροι, τα αβοκάντο, οι καρύδες, κελυφωτοί καρποί όπως καρύδια και τέλος τα φυτικά έλαια είναι πολύ λιπαρά. Μπορείτε να κερδίσετε βάρος με αβοκάντο εξίσου εύκολα όπως μπορείτε με το γάλα ή το τυρί. Αλλά εκτός από τα παραπάνω, οποιεσδήποτε άλλες φυτικά βασισμένες τροφές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το ιδανικό βάρος σας."
Η χρονική περίοδος με ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολούθησε ήταν γεμάτη ενθουσιασμό. Πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν ότι θυμήθηκαν τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους προπάππους τους να τρώνε taro, γλυκοπατάτες, και πόϊ. Αυτοί πάντα αναρωτιώντουσαν γιατί η παλαιότερη γενιά είχε μείνει λεπτή ενώ η νεώτερη γενιά ανέπτυξε προβλήματα βάρους.
Η Ruth άφησε τη συζήτηση αισθανόμενη καλά για όσα είχε ακούσει. Παρ’όλα αυτά περίμενε ένα ακόμη χρόνο προτού αρχίσει να ακολουθεί τις συμβουλές του Δρ Shintani, ένα χρόνο ταλαιπωρίας και σύγχυσης για την υγεία της και το βάρος της. Αργότερα, όταν έμαθε περισσότερα για την προσωπική ιστορία του Shintani, συνειδητοποίησε ότι αυτός κάποτε είχε πολλά κοινά με αυτή.
13 October 2006
ΣΤΟ Ε
Κείμενο: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ
«Τα ζώα είναι φίλοι μου, δεν τρώω τους φίλους μου». Η διάσημη ατάκα του ιρλανδού συγγραφέα Μπερνάρ Σο είναι ένα από τα αγαπημένα συνθήματα των σύγχρονων χορτοφάγων, μαζί με το «Meat is murder» (το κρέας είναι έγκλημα) από το ομώνυμο τραγούδι των Smiths.
Κι όμως, το ρεύμα της χορτοφαγίας σήμερα δεν έχει μόνο ηθικούς και φιλοζωικούς σκοπούς. Για όλο και περισσότερους χορτοφάγους, το να αποκλείεις από τη διατροφή σου τα ζωικά προϊόντα είναι ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης στα καρτέλ της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και στην κουλτούρα του φαστ φουντ.
Στην Ελλάδα μπορεί να τσακίζουμε τις μπριζόλες και τα κοψίδια, κάθε φορά όμως που σκάει άλλο ένα σκάνδαλο με σάπια κρέατα ή μολυσμένα αλλαντικά θυμόμαστε τις χορτοφαγικές μας ρίζες, έστω και αν τις ξεχνάμε στο επόμενο τσιμπούσι.
Οι έλληνες χορτοφάγοι, αν και δεν αποτελούν οργανωμένη κοινότητα, είναι μια ορατή και δραστήρια μειοψηφία, με αυξητικές τάσεις. «Ολες οι χώρες της Ευρώπης έχουν χορτοφαγικές κοινότητες. Μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν» μας είπε ο Χρήστος Γεωργιάδης, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και συνειδητοποιημένος χορτοφάγος, που μέσα από τα blogs του (http://live-sustainably.blogspot.com και http://xortofagia.blogspot.com) ασχολείται με θέματα χορτοφαγίας και βιωσιμότητας. «Είμαστε αρκετοί στην Ελλάδα, αλλά είμαστε διασκορπισμένοι, ο καθένας μόνος του. Τους περισσότερους από τους χορτοφάγους που ξέρω τους γνώρισα στη βιολογική λαϊκή της περιοχής μου και σε κατάστήματα βιολογικών τροφίμων. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι να ιδρύσουμε ένωση ελλήνων χορτοφάγων, σύμφωνα με τα πρότυπα της παγκόσμιας χορτοφαγικής κοινότητας».
Ο Χρήστος Γεωργιάδης είναι 42 ετών και ασχολείται με το θέμα της διατροφής τα τελευταία χρόνια: «Πάντα έτρωγα ελάχιστο κρέας, αλλά εδώ και 4 χρόνια είμαι vegan, δεν τρώω ούτε ψάρι ούτε αβγά. Πρόσφατα έκανα ιατρικές εξετάσεις και ο γιατρός εξεπλάγη. Μου λέει, "Αυτές είναι τιμές μωρού"». Ο Χρήστος, ή EcoChris όπως υπογράφει στο blog του, πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για τη στροφή στη χορτοφαγία ως μαθητής, μέσα από το μάθημα των αγγλικών. «Τότε τα βιβλία των αγγλικών είχαν αναφορές στο κίνημα του vegetarianism, τώρα πια όχι».
Η Ρίτα Χαριτάκη, Ιταλίδα στην καταγωγή που ζει από το '80 στην Ελλάδα, δεν είναι vegan, αλλά vegetarian. Δηλαδή, τρώει πού και πού αβγά, «αλλά μόνο από κότες ελευθέρας βοσκής» και γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά τα άλλα, η διατροφή της αποτελείται από κάθε είδους λαχανικά και φρούτα: «Νομίζουν ότι εμείς οι χορτοφάγοι τρώμε μόνο χόρτα. Κάνουν λάθος. Υπάρχουν δεκάδες πιάτα στην ελληνική κουζίνα με βάση τα λαχανικά». Για τη Ρίτα, που είναι χορτοφάγος πάνω από 20 χρόνια και ακτιβίστρια σε οικολογικές οργανώσεις, ο καθοριστικός λόγος να στραφεί στη χορτοφαγία ήταν η προσωπική της εμπειρία: «Εχω δει με τα ίδια μου τα μάτια αυτά που συμβαίνουν σε σφαγεία και σε βιομηχανικά εκτροφεία και σας διαβεβαιώνω ότι αν οι χώροι αυτοί είχαν τζάμια, αντί για τοίχους, όλοι μας θα γινόμασταν χορτοφάγοι».
Ως μέλος φιλοζωικών οργανώσεων έχει συμμετάσχει σε δεκάδες αποστολές που ερευνούν και αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν σε εντατικά εκτροφεία, αλλά και το «φριχτό», όπως το αποκαλεί, κεφάλαιο της μεταφοράς ζώντων ζώων. Οι περιγραφές της από αποστολές «παρακολούθησης» είναι ανατριχιαστικές: «Η τελευταία αποστολή στην οποία συμμετείχα ήταν το '98. Μετά σταμάτησα, όχι γιατί κάτι βελτιώθηκε, αλλά γιατί δεν άντεχα άλλο να βλέπω αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα έφταναν φορτηγά με 400 αρνιά το καθένα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, κατευθείαν από τη Σκοτία, μετά από 60 και 80 ώρες ταξίδι, χωρίς φαγητό και νερό. Στοιβάζονταν σε καμιόνια που χωρούσαν το πολύ 200 ζωντανά, και ταξίδευαν με 100 χλμ. την ώρα, ενώ "παράχωναν" ζώα ακόμα και ανάμεσα στις ρόδες. Τα βλέπαμε που προσπαθούσαν να "αυτοκτονήσουν" χτυπώντας το κεφάλι τους στα τοιχώματα. Τα περισσότερα ζώα είχαν σπασμένα μέλη, από το συνωστισμό και τα φρεναρίσματα, άλλο ένα τρίτο πέθαινε από τη δίψα. Αυτά εξακολουθούν να συμβαίνουν ακόμα και σήμερα. Μόνο στις δικές μας αποστολές, όπου συμμετείχαν οικολογικές οργανώσεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, διαπιστώσαμε περισσότερες από 10 παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Ρωτάω αν οι καταγγελίες τους έφτασαν στη δημοσιότητα: «Οι καταγγελίες μας γίνονταν κυρίως σε επίπεδο Ε.Ε., μέσω ευρωβουλευτών.
Γενικά ήταν δύσκολο να δοθεί η δημοσιότητα που θέλαμε, γιατί υπάρχει η μαφία του κρέατος». Η κ. Χαριτάκη είναι κατηγορηματική: «Οπως υπάρχει η μαφία των ναρκωτικών, των όπλων, της πορνείας, έτσι υπάρχει και η μαφία του κρέατος. Οταν μας καταλάβαιναν ότι τους παρακολουθούσαμε και φωτογραφίζαμε, οι νταλικέρηδες μας οδηγούσαν σε χωματόδρομους, όπου μας περικύκλωναν αυτοκίνητα με φιμέ τζάμια και μας απειλούσαν».
Επειδή όλα αυτά ακούγονται σαν σενάριο αστυνομικής ταινίας, ζητάω να τα διασταυρώσω. Η κ. Ελενα Τάξερη, επίσης χορτοφάγος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Φυσιολατρικής Αντικυνηγετικής Πρωτοβουλίας, επιβεβαιώνει ρητά τη μαρτυρία της κ. Χαριτάκη: «Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό. Εμάς, συγκεκριμένα, μας είχαν αποκλείσει σε επαρχιακό δρόμο, στο ύψος της Μάνδρας Αττικής, όπου μας περικύκλωσαν πολυτελή IX για να επιτρέψουν στην νταλίκα να διαφύγει. Η νταλίκα, σημειωτέον, που ερχόταν από Ολλανδία, δεν είχε σταματήσει για κανέναν τελωνειακό ή κτηνιατρικό έλεγχο. Τηλεφωνούσαμε διαρκώς στην αστυνομία για να το καταγγείλουμε, έκαναν ότι δεν μας έβρισκαν. Κάναμε καταγγελίες παντού, υπάρχουν και βίντεο από αυτές τις αποστολές, όμως όταν μιλάμε μετά για Mαφία του κρέατος, ο νοών νοείτω».
Η χορτοφαγία στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι ακριβώς «ιν» και «τρέντι», όπως στη Βρετανία ή στις ΗΠΑ, αλλά το πράσινο εμπόριο εξαπλώνεται, φτάνοντας ακόμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αντίστοιχα, η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 3,14% των συνολικών εκτάσεων, μαζί με τα βοσκοτόπια ελευθέρας βοσκής. Εχουν, όμως, εμπιστοσύνη οι έλληνες χορτοφάγοι στους μηχανισμούς πιστοποίησης και στις «πράσινες αλυσίδες» τροφίμων;
Ο Σπύρος Βάγιας, ιδιοκτήτης καταστήματος βιολογικής διατροφής και χορτοφάγος ο ίδιος από το '84, θεωρεί ότι «είναι πάνω απ' όλα θέμα προσωπικής ευθύνης»: «Οι μηχανισμοί πιστοποίησης είναι καλό να υπάρχουν, κάνουν σοβαρή δουλειά. Εγώ πάντως φροντίζω να προμηθεύομαι από συγκεκριμένους παραγωγούς, τους οποίους εμπιστεύομαι». Στο κατάστημα του, το οποίο έχει «καθαρά χορτοφαγική κατεύθυνση, δεν έχουμε καθόλου κρέας, ούτε καν βιολογικό» - έρχεται καθημερινά σε επαφή με αθηναίους χορτοφάγους ή απλώς ευαισθητοποιημένους καταναλωτές: «Υπάρχουν πολλοί χορτοφάγοι, αλλά δεν είμαστε οργανωμένοι. Ισως και να μη θέλουμε να οργανωθούμε. Ο καθένας το κάνει από μόνος του. Είναι μια "προσωπική επανάσταση". Δεν θα σ' το επιβάλει κανείς, αν από μόνος σου δεν κάνεις το "κλικ"».Ο κ. Βάγιας, ο οποίος ήρθε αρχικά σε επαφή με τη χορτοφαγία μέσα από ξένα περιοδικά, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αγάπη για τη φύση και μια στοιχειώδη ευαισθησία: «Ενας άνθρωπος σκληροτράχηλος, χοντρόπετσος, δεν γίνεται εύκολα φυτοφάγος, ό,τι και να λέμε».